Fôring og forberedelser til jakta

Hvordan bør en toppatlet spise under jakta?

Av Dag Wilhelmsen, Veterinær, Royal Canin

Nå bør du og hunden din være klar for jakta. Du har trent og vet at børsa virker og skuddene sitter der de skal. Bikkja har du trent med og du har store forventninger til den rutinerte hunden. Eller er du kanskje litt spent på hvordan unghunden klarer seg i år, i fjor var den jo litt for ung. Heldigvis bruker de fleste mye tid på å forberede seg selv og hunden på jakta. Slutt er de tidene hvor hunden stod i ei kort lenke det meste av året for bare å skulle prestere under jakta.

De fleste hundeeiere fôrer i dag hunden sin på et godt tørrfôr igjennom hele året. De store fôrprodusentene slik som Royal Canin bruker store summer hvert eneste år på forskning på hundemat. Vi har sett at forskjellige variabler som størrelse, aktivitet eller rase spiller inn på hva slag fôr som er optimalt for den enkelte hunden.

Fett

Vi vet alle at jakthunder skal ha tilført mer energi under jakta. Dette er hunder som ofte skal løpe over store områder over flere dager. Dette krever at hunden får tilført store mengder energi i fôret. Her nytter det nok ikke å bare gi en større mengde av det normale fôret. Enkelte hunder vil ha problemer med å spise en så stor mengde fôr. Videre vil en så stor mengde fôr kunne føre til at man ikke får et optimalt opptak av næringsstoffene. Derfor har Royal Canin utvikler 2 fortyper beregnet på aktive hunder.Energy 4300 er på hunder i roligere trening. Mens Energy 4800 er fôret du skal gi de siste 3 – 4 ukene frem mot jakta og under jakta.  

Energy 4800 inneholder 30 % fett. Dette fordi det er især fett som blir brukt som energikilde under lange økter. Men fett er ikke bare fett.Energy 4800 inneholder mye kokosfett som er en kortkjedet fettsyre. Det at fettsyren er kortkjedet betyr at fettet er lettere å frakte inni mitokondriene i cellene som er kroppens energifabrikk.

Det er også viktig å huske på, at jo kaldere det er jo mer energi bruker hunden din. Ved minus 10 grader vil energibehovet kunne øke med 60 % i forhold til vanlig stuetemperatur.

Protein

Det er ikke bare fett som er viktig for hunden under trening og jakt. Proteiner er også viktig for å bygge opp og bevare muskulaturen under trening og jakt. Hos Royal Canin benytter vi oss av L.I.P. proteiner. En av de viktige proteinkildene iEnergy 4300 ogEnergy 4800 er hvetegluten. Hvetegluten har en opptakelighet på ca 98 %. Forskning har også vist at et optimalt proteinnivå vil kunne redusere risikoen for skader under trening og jakt.

L.I.P.= Low Indegestible Proteins

Dette er proteiner som blir tatt opp meget godt i tynntarmen. Det er en meget lav uførdøyelig (indegestible) del som kommer ut i tykktarmen. Vi har nesten halvert den ufordøyelige delen. Dette gjør at man utnytter proteinene bedre. Det blir mindre ufordøyd protein i tykktarmen. Ufordøyd protein i tykktarmen vil kunne føre til gjæring, løsere avføring og mer tarmgass.

Forhindre løs avføring

Svært mange jegere opplever at hunden får løs avføring under jakta. Dette er noe som vil tappe hunden for væske og krefter. Dette problemet kan skyldes dårlig opptaklighet av fôret, at hunden har spist noe den ikke tåler så godt, eller rett og slett stress. Vi som fôrprodusenter kan gjøre mye for å redusere dette problemet for hunden. I Energy 4300 og Energy 4800 er det skall av loppefrø (Psyllium). Loppefrøskall regulerer transporten av tarminnholdet igjennom tarmen og binder til seg en del væske. Dette vil sikre en optimalt fungerende tarm.

Beskytt leddene

Essensielle fettsyrer som EPA og DHA virker betennelsesdempende. Dette kan være viktig hos jakthunder som under jakta påfører leddene sine store belastninger. Dette kan gi ømme ledd og kanskje en betennelse i leddene. Videre vil man i Energy 4300 og Energy 4800 finne hydrolysat av krepsdyr (glucosaminkilde) og kondroitin som vil kunne beskytte og hjelpe til med å beskytte selve leddbrusken mot slitasje. Alt for at du skal få en hund som har optimalt fungerende ledd under hele jakta.

Under jakta

Fôr tidlig om morgenen slik at det gjerne går 1 ½ time før du går ut. Under rast i løpet av dagen kan du gi en liten porsjon høyenergifôr. Hos dyrlegen din kan du også få Royal Canin Convalescence support.

Dette er et fôr som fås både som våtfôr eller i pulver til å røre ut i vann. Royal Canin Convalescence support er beregnet til hunder som er svært syke eller trenger til å komme til hektene etter en operasjon.  Dette er svært energirikt og vil med fordel kunne gis som en ”snack” under kortere raster. Etter jakten venter du ca 1 ½ til 2 timer før du gir kveldsmaten.

Væske

Det er viktig at hunden din får i seg nok væske i løpet av en dag i terrenget. Mange hunder er flinke til å drikke underveis. Men om du er bekymret for at hunden din ikke får i seg nok væske så kan veterinæren din hjelpe deg. Der finner du Royal Canin Rehydration support.

Dette er et pulver (elektrolytter: mineraler) som røres ut i vann. Gi dette ofte til hunden men i små mengder. Elektrolyttene gjør at hunden beholder væsken bedre i kroppen. Når våre idrettsstjerner er i trening og konkurranse, drikker heller ikke de kun vann. De drikker gjerne vann med elektrolytter.

Husk hunden din er en toppatlet. Den kan kun yte optimalt om alle forhold, også fôringen, er optimal.

Lykke til!

Kilde til artikkelen, og Royal Canins jakthundsider finnes her