Helseundersøkelse

Regelmessig helseundersøkelse hos veterinær er viktig for å bevare god livskvalitet og forebygge sykdom. Unge og voksne kaniner bør undersøkes av veterinær minst en gang i året, mens eldre kaniner (>6 år) bør undersøkes minst to ganger i året. Med riktig omsorg og forutsetninger kan en kanin bli 10 år og eldre, det er ikke lenger uvanlig at kaniner kan bli 12 til 14+ år gamle. Det er derfor ingen grunn til at kaniner ikke skal følges opp like jevnlig hos veterinær som hunder og katter. 

En ekstra utfordring med kaniner er at de som byttedyr ofte skjuler tegn på smerte, skader og sykdom. Ved regelmessige helseundersøkelser har vi mulighet til å fange opp problemer før de bli alvorlige. Ved en helseundersøkelse lytter vi på hjerte og lunger, vi undersøker hud, pels, klør, snute, øyne, ører, munnhule og tenner. Hvis ønskelig gir vi råd og veiledning om fôring og ernæring og eventuelt andre ting du skulle lure på. 

Tannundersøkelse

 

Vaksine
I 2019 godkjente Mattilsynet en vaksine mot kaningulsott (RHDV2). Kaningulsott er en svært smittsom og alvorlig sykdom, de fleste kaniner som blir smittet av viruset dør innen få timer. Vi har heldigvis kun hatt få isolerte utbrudd av kaningulsott i Norge, men vi anbefaler allikevel vaksinen til store kaninhold, kaniner som bor ute, samt konkurranseaktive kaniner.
Du kan lese mer om kaningulsott og vaksinen her.