Hvordan skal kaninen bo?

Hvordan kaninen bor har direkte innvirkning på kaninens fysiske helse og atferd. Kaniner trenger mye plass, og bevegelse er svært viktig. Ville kaniner beveger seg over store områder, slik at de klassiske burene man får hos dyrebutikken er rett og slett ikke store nok for å sikre at kaninen får nok plass til å røre på seg. Lite plass fører til at kaninen blir deprimert, samt utvikler atferds- og helseproblemer. En deprimert kanin sitter ofte bare og sturer, andre kaniner vil gnage på buret i et desperat forsøk på å komme seg ut. Kaniner kan også være utsatt for urinstein hvis de ikke får beveget seg normalt.

Kaniner skal ikke stå på bunn med gitter, dette er smertefullt og fører til sår under labbene og feil sittestilling som etter hvert kan føre til leddplager. Substrat som støver (f.eks. spon) må unngås da støvet kan føre til luftveisproblemer. Bruk heller papirbasert substrat i buret/dokassen, halm eller fleecetepper som underlag. Skittent substrat skal byttes daglig, full rengjøring av dokasser/bur bør utføres minst en gang i uken. Kaniner kan bo både inne og ute. Flere og flere
velger nå å la kaninen ferdes fritt i boligen uten bur, eller kun bur om natten. Det er svært viktig at man sikrer boligen slik at kaninen ikke gnager på ledninger eller husplanter. Kaninen bør ha sin egen base i hjemmet, et sted hvor den kan trekke seg tilbake og føle seg trygg. En base kan for eksempel være et eget rom, eller bruk av valpegård eller kompostgjerder.

Kaniner som bor ute må beskyttes mot vær og vind, og ikke minst rovdyr. Selv om man ikke bor i områder med ville rovdyr, må man også tenke på at en kanin kan fort bli skremt av både katter og hunder. Kaniner tåler gjerne kulde bedre enn varme hvis de er vant til å bo ute, men det er viktig at kaninen har god plass å røre seg på for å holde varmen, samt en venn å holde varmen med, halm, høy og eventuelt varmelampe om det blir svært kaldt. Man må også passe på at vann i skåler og flasker ikke fryser om vinteren.

Sosiale dyr
Kaniner er sosiale dyr, det anbefales derfor å holde de i par eller større grupper. Velger du å kun ha en kanin, er det viktig at kaninen får bo inne sammen deg og resten av familien. Det er ikke anbefalt å holde enslige kaniner ute, det kan føre til at kaninen blir deprimert og utvikler atferds- og helseproblemer.
Har man en kanin fra før av og skal introdusere disse for hverandre for første gang er det viktig at det blir gjort på et nøytralt område for å unngå slåssing, introduksjonen må derfor skje gradvis under oppsyn.