Manuell terapi

Manuellterapi inkluderer alle former for terapi som kan utføres ved hjelp av terapeutens hender. Dette kan være leddmobilisering, traksjon, massasje, myofasielle teknikker og stretching.

På Sveberg Dyrehospital har vi et veldig bredt og helhetlig tilbud med terapeut som behersker mange forskjellige teknikker innenfor manuellterapi. Dette gjør at vi kan utføre den mest effektive behandlingen dyret ditt kan få av hele bevegelsesapparatet (både ryggrad, ledd og muskulatur). I tilfeller hvor vi ikke oppnår ønsket effekt tilbyr vi dessuten kiropraktikk, og vi kombinerer ofte fysioterapeutisk behandling med kiropraktikk for best mulig resultat.

Manuellterapi har mange positive effekter og er en viktig del av behandlingsopplegget for alle dyr i etterkant av skade, operasjon og sykdom. Alle tilstander som påvirker bevegelsesapparatet vil føre til spenninger og dysfunksjoner (nedsatt mobilitet og smerte) som følge av overbelastning av andre kroppsdeler. Hvis dyret avlaster et bein, må de andre ta over mye av jobben. I tillegg påvirkes både rygg og nakke når likevekten forflyttes. De spenningene dyret får som følge av dette kan og bør behandles. Manuelleteknikker er dessuten et bra hjelpemiddel for å forebygge overdreven arr- og bindevevsdannelse i skadde eller opererte områder. Manuellterapi er også ypperlig som del av opplegget for å forebygge skader hos friske dyr, spesielt de som er utsatt for ekstra belastning i form av hard trening og aktivitet, og for velvære hos en familiehund. Eldre dyr som gjerne er litt stive og støle vil også i de fleste tilfeller respondere positivt på behandling med manuellterapi.

Når vi behandler dysfunksjoner (nedsatt mobilitet, smerte) i ledd og/eller ryggrad bruker vi en helhetlig tilnærming som tar sikte på å ikke bare gjenopprette normal funksjon i leddene, men også gjenopprette normal muskeltonus, muskelstabilisering, samt gjenopptrene normal motorkontroll og timing (koordinasjon og korrekt timing av muskelkontraksjon under bevegelse) av muskulaturen i området som behandles.

Leddmobilisering

Mobiliseringsteknikker går ut på at terapeuten utfører passive bevegelser av ledd og ryggrad med mål om å blant annet øke bevegeligheten og redusere smerte. På Sveberg Dyrehospital benytter vi i all hovedsak Maitlands mobiliseringsteknikker som graderer mobiliseringen fra grad 1-5. Graden av mobilisering velges ut fra hva som er målet med mobiliseringen og pasientens toleranse. Mobiliseringsteknikker kan, avhengig av graden av mobilisering, øke blodsirkulasjonen, øke bevegelsesomfanget i leddet, ha smertestillende effekt, påvirke leddvæsken positivt, samt påvirke mekanoreseptorer (sanseceller) rundt leddet.

Traksjon

Traksjon kan være et svært nyttig hjelpemiddel i tilfeller av nerverotskompresjon (trykk på nerverøtter der de utgår fra ryggraden). På dyr utføres traksjon kun ved hjelp av manuelleteknikker. Traksjon har sin effekt via økt sirkulasjon lokalt i det området som behandles noe som hjelper med å dempe inflammasjon/hevelse rundt nerverøttene, samt kan hjelpe kroppen til å raskere fjerne prolapsmateriale i tilfeller av ryggprolaps.

Bløtvevsteknikker

Bløtvevsteknikker kan inkludere massasje, myofasielle teknikker og stretching. Disse teknikkene brukes for å normalisere muskeltonus, behandle triggerpunkter, øke blodsirkulasjon og forlenge forkortede muskelstrukturer. Kombinasjonen av leddmobilisering og bløtvevsteknikker er uvurderlig for å behandle enhver dysfunksjon i ledd eller ryggrad.

Eksempler på indikasjoner for manuell terapi:

  • Ryggrad: akutt eller kronisk rygg- og nakke smerte, dysfunksjon i ryggrad og bekken, spondylose, prolaps og andre tilstander som påvirker rygg og ryggmarg
  • Muskler: spasmer, overstrekk, atrofi (muskelsvinn) og svakhet
  • Sener: overstrekk, senebetennelse, kronisk seneproblematikk, kalsifisering og kontrakturer
  • Ledd: artrose, skader på leddbånd, stivhet, bursitt, capsulitt og nedsatt mobilitet
  • Prestasjons problemer: dårlige sitter, problemer med svinger/slalom, riving av hinder, klarer ikke å strekke ut i steget...
  • Bevegelsesproblemer: halthet eller endringer i kvalitet på bevegelsene
  • Etter kirurgi: ortopediske og nevrologiske inngrep